Af Emil Rokkjær

Høje skrig fra børn og voksne, der slår løs på hinanden med sværd, økser og køller, skærer igennem Nordskovens stilhed, som et langsværd, der kløver et orkhoved. Rundt omkring på det våde, nedtrådte græs, ligger der rastløse lig, iført kapper og læderharnisk. En mand træder varsomt imens han gryntende og hvæsende går rundt mellem de døde, og skærer deres fingre af til sin trofæhylde. Han løfter det sidste offers arm i vejret, og laver en savende bevægelse med sit latexsværd, mod den døde drengs små fingre. Drengen slår øjnene op, da manden sprøjter en rød væske, som skal forestille blod, på drengens hænder. Han fordeler blodet på håndfladerne, så det vidner om at han er faldet i kamp. Herefter lukker han øjnene, og ligger igen livløst på slagmarken.

Vi befinder os i Nordskoven, Silkeborg, som til dagligt benyttes til mountainbike, orienteringsløb og hundeluftning. Men en gang om måneden mødes børn og voksne iført middelalderinspireret udklædning, og skoven forvandles til korsdalen, en lille provins i fantasiriget Danaraken, hvor monstre, elvere og troldmænd er hverdagskost.

Hver måned afholder Oliver Kongsdorf, og resten af arrangørerne fra Silkeborg Liverollespilsforening, spilgang i Korsdalen, som er et rollespil for børn og voksne i alle aldre. Rollespil kan ses som et alternativ eller et supplement til andre sportsgrene og fritidsaktiviteter.

”Det giver mig et break i min hverdag. Det er noget helt andet end så mange andre aktiviteter, og sport siger mig generelt ikke så meget. Herude er man bare sammen på en anden måde, og alle hygger sig med det”, siger Oliver Kongsdorf, som har spillet rollespil i Nordskoven i over ti år, og har været med til at styre slagets gang lige siden.

Ifølge Oliver Kongsdorf, er rollespil en hobby hvor man kan få lov at være sig selv, ved at spille en anden. Det er også en god måde at give frit for de frustrationer, man kan bygge op inden i sig i hverdagen.

”Der er mange børn der deltager i rollespil som har diagnoser eller skolebesvær, som får rigtigt meget ud af at være herude. Her får de lov til at være sig selv”

Ligesom i skolen er der dog også fokus på disciplin og sammenhold. Der er også et tydeligt hierarki mellem kriger og leder, som kan få døden til følge, hvis det ikke respekteres.

”Hold linjen! Hvis i ser en åbning så gå efter den!”, befaler Oliver Kongsdorf, som i dag er krigsherren Ravn. Omkring 15 børn har samlet sig i en halvcirkel omkring ham. De er omringet af en gruppe orkere, der består af tre brølende voksne, og en håndfuld af de ældre børn. Børnene følger deres leders ordre til perfektion, og står skulder mod skulder i en halvanden meter høj skjoldmur. En fuldvoksen ork forsøger at bryde igennem, men de får hurtigt nedlagt ham, og hugger derefter løs på ham indtil han ligger helt stille.

For Oliver Kongsdorf, og de mange mennesker på tværs af aldersgrænsen, er rollespil et frirum, hvor de mødes til fælles leg. Her er det lige meget om du er 40 år og færdiguddannet, eller lige er startet i 5. klasse, her er det kun fantasien, som sætter grænser.